კვების პროდუქტების ტექნოლოგიური და ქიმიური კონტროლი
pdf (Georgian)

How to Cite

ელანიძე ლ. (2025). კვების პროდუქტების ტექნოლოგიური და ქიმიური კონტროლი. Study Guide, 285. https://doi.org/10.52340/kvebteq.11.08.2025

Abstract

წინამდებარე სახელმძღვანელო „კვების პროდუქტების ტექნოლოგიური და ქიმიური კონტროლი“, წარმოადგენს კომპლექსურ საგანმანათლებლო რესურსს, რომელიც განკუთვნილია, როგორც სურსათის ტექნოლოგიის მიმართულების სტუდენტებისთვის, ასევე, ამ სფეროში მომუშავე სპეციალისტებისთვის. იგი ეყრდნობა თეორიული ცოდნის ფართო ბაზას და გამდიდრებულია თანამედროვე პრაქტიკული მიდგომებით, რაც განაპირობებს მასალის აქტუალობასა და გამოყენებას, სტუდენტებისა და ასევე, ამ დარგით დაინტერესებული პირებისთვის.

სახელმძღვანელოს ძირითადი მიზანია სურსათის ხარისხის შეფასებისა და კონტროლის საფუძვლების გააზრება და შესწავლა. მასში სისტემურად არის წარმოდგენილი, როგორც ზოგადი თეორიული საკითხები, ისე კონკრეტული პროდუქტების ჯგუფების - რძისა და რძის პროდუქტების, პურისა და მარცვლეულის პროდუქტების, ეთერზეთების, ბრენდისა და ლიქიორის, ღვინისა და ღვინომასალის, ლუდისა და უალკოჰოლო სასმელების, ხორცისა და ხორცპროდუქტების ორგანოლეპტიკური და ფიზიკურ-ქიმიური ანალიზის მეთოდები. სახელმძღვანელოში აღწერილი მეთოდები დაფუძნებულია მოქმედ სტანდარტებსა და თანამედროვე ლაბორატორიული პრაქტიკის რეგულაციებზე, რაც მათ სანდო და რელევანტურ წყაროდ აქცევს, როგორც სასწავლო პროცესისთვის, ისე საწარმოო გარემოში პრაქტიკული გამოყენებისთვის. წარმოდგენილი მეთოდოლოგია ქმნის მყარ საფუძველს სურსათის უსაფრთხოების, საიმედოობისა და ხარისხის დადასტურებისთვის, როგორც ქვეყნის შიდა, ისე საერთაშორისო მოთხოვნებთან შესაბამისობის უზრუნველსაყოფად.

სახელმძღვანელო მიზნად ისახავს ხელი შეუწყოს მომავალი სურსათის ტექნოლოგების მიერ თეორიული ცოდნის გაღრმავებასა და პრაქტიკაში განხორციელებას - რაც არსებითი წინაპირობაა თანამედროვე კვების ინდუსტრიის გამოწვევების ეფექტურად დასაძლევად. 

pdf (Georgian)

References

რამაზ გახოკიძე, ლალი ტაბატაზე ( 2016) კვების პროდუქტთა ქიმია. თბილისი, „ტექნიკური უნივერსიტეტი“ , 200 გვ. ISBN 978-9941-20-738-9

ნ. ბაღათურია (2016) კვების პროდუქტების ტექნოლოგია. თბილისი, “ტექნიკური უნივერსიტეტი“

პრაქტიკული ტრენინგები სოფლის მეურნეობაში. (2023) რძის გადამუშავება. მეყველეობის კურსი პლანტაჰოფი. სახელმძღვანელო. USAID ამერიკელი ხალხისგან. CAUCASUS SWISS AGRICULTURAL SCHOOL

რძისა და რძის ნაწარმის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტი. საქართველოს მთავრობის დადგენილება N152, 2015 წლის 3 აპრილი, ქ. თბილისი https://mepa.gov.ge

ნ. ძირკველიშვილი (2021) საქართველოს მთიან რეგიონებში დამბალხაჭოს და მისი დამზადების ტექნოლოგიის შემუშავება. დოქტორის აკადემიური ხარისხის მოსაპოვებლად წარმოდგენილი დისერტაცია. საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტი. თბილისი, 0175, საქართველო, თებერვალი, 2021

ა. ხარაზიშვილი, დ. კვირიკაშვილი (2010) რძისა და რძის პროდუქტების ტექნოლოგია. თბილისი 2010

ე.გ. ედიბერიძე, ნ.რ.ლომსაძე (2017) რძისა და რძის პროდუქტების ტექნოლოგია. თბილისი 2017 ISBN 978-9941-0-9708-9

მ. ჯაფარიძე; შ. შათირიშვილი (2009) ყურძნის ღვინოების წარმოების ტექნოქიმიური კონტროლი. ინდ. საწარმო „ჩოხი“, თბილისი, 2009 ISBN 978-9941-0-1813-8

ოთარ ლიპარტელიანი (2015) მარცვლეული კულტურების მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგია. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემია, თბილისი, 2015

ლალი ელანიძე (2025) პურისა და პურპროდუქტების წარმოების ტექნოლოგია. სალექციო კურსი. იაკობ გოგებაშვილის სახელობის თელავის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ბიბლიოთეკა, თელავი

რ. ხუციშვილი, მ. შენგელია (2006) პურის ტექნოლოგია. სახელმძღვანელო. უაკ 644.61.011 (075)

რ. ხუციშვილი; მ. შენგელია (2006) მეთოდური მითითებები ლაბორატორიული სამუშაოებისათვის. საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტი, თბილისი, 2006

ლალი ელანიძე (2025) ეთერზეთების წარმოების ტექნოლოგია. სალექციო კურსი. იაკობ გოგებაშვილის სახელობის თელავის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ბიბლიოთეკა, თელავი.

რ. გაფრინდაშვილი (2002) კვების პროდუქტების ზოგადი ტექნოლოგია. გამომცემლობა „ტექნიკური უნივერსიტეტი“, თბილისი 2002

მალხაზ ხარბედია (2014) ღვინის დაგემოვნება. პრაქტიკული კურსი. შპს „ბაკურ სულაკაურის გამომცემლობა“, თბილისი, 2014

ჯავახიშვილი,მ. (2008) ლუდის ტექნოლოგია. თელავი. გამომცემლობა,,1001+“

მაღლაკელიძე თ., ჩიხრაძე ნ. (2005) ხილისა და ბოსტნეულის დაკონსერვების ტექნოლოგია, თბილისი:

ქუთათელაძე ,ლ.(2009) უალკოჰოლო და დაბალალკოჰოლური სასმელები . თბილისი.

ბაღათურია ნ., ბეგიაშვილი ნ. (2014) ღვინის ექსპერტიზა. თბილისი: საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის გამომცემლობა. 2014.-290 გვ.

ირმა ჭანტურია, ნინო მანველიძე, ქრისტინ ფროსე( 2021) ღვინის ანალიზები მცირე მარნებისთვის. ლაბორატორიული სახელმძღვანელო. „ბეჭვდითი სიტყვის კომბინატი“, თბილისი

დ. ჩიჩუა, ზ. კიკნაველიძე( 2013) მეღვინეობა. გამომცემლობა „საუნჯე“

ინგა ფრუნკე (2020) ღვინის დეგუსტაციის სახელმძღვანელო -ღვინის დეფექტების ამოცნობა. ხელახალი გამოცემა: იანვარი 2020, თბილისი

მაია ვანიძე, ალეკო კალანდია, ინდირა ჯაფარიძე (2019) ღვინისა და თაფლის ანალიზის საერთაშორისო მეთოდები. გამომცემლობა „ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი“, ბათუმი-2019

გიული გოგოლი, ციცინო ხოშტარია (2011) ხორცის მორფოლოგია და ქიმია. საქართველოს სახელმწიფო აგრარული უნივერსიტეტი. თბილისი, 2011

„საკლავი ცხოველების ვეტერინალური შემოწმებისა და ხორცისა და ხორცის პროდუქტების ვეტერინალურ-სანიტარული ექსპერტიზის წესები“ . საქართველოს მთავრობის დადგენილება. საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე, 01/01/2014

ლალი ელანიძე (2025) ხორცისა და ხორცპროდუქტების წარმოების ტექნოლოგია. სალექციო კურსი. იაკობ გოგებაშვილის სახელობის თელავის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ბიბლიოთეკა, თელავი

Gerber, N. (1892) Das Butyrometer: Ein neues Verfahren zur Bestimmung des Fettes in der Milch. Landwirtschaftliche Jahrbücher, 21, 485-498.

ISO 488:2008 – "Milk — Determination of fat content — Gerber method."

COMPENDIUM OF INTERNATIONAL METHODS OF WINE AND MUST ANALYSIS (OIV) (2016) INTERNATIONAL ORGANISATION OF VINE AND WINE. VOLUME 1, Printed in Paris (France), 18, rue d’Aguesseau, 2016.

Alexsandru Grumezescu, Alina Maria Holban ( 2018) Food Control and Biosecurity. Handbook of food bioengineering. Academic press ELSEVIER. Copyright © 2018 Elsevier Inc. All rights reserved.

David Kilcast (2010) Sensory analysis for food and beverage quality control. A Practical Guide. A volume in Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. Book 2010

Delia B. Rodriguez-Amaya and Jaime Amaya-Farfan (2021) Chemical Changes During Progressing and Storage of Foods. Implications for Food Quality and Human Health. Book 2021. Copyright © 2021 Elsevier Inc. All rights reserved.

Yolanda Pico (2020) Chemical Analysis of Food. Techniques and Applications. Academic press ELSEVIER. Copyright © 2020 Elsevier Inc. All rights reserved.

Y.H. Hui; R.C. Chandan, S. Clark, N. Cross, J. Dobbs, W.J. Hurst, L.M.L. Nollet, E. Shimoni, N. Sinha, E.B. Smith, S. Surapat, A. Titchenal, and F. Toldra´ (2007) Handbook of Food Products Manufacturing. Health, Meat, Milk, Poultry, Seafood, and Vegetables. Copyright # 2007 by John Wiley & Sons, Inc. All rights reserved.

Luis F. Guido (2019) Brewing and Graft Beer. Special Issue Editor. University of Porto. Portugal, Editorial Office MDPI (ISSN 2306-5710) (available at: https://www.mdpi.com/journal/beverages/ special issues/Craft Beer)

Handbook of Brewing: Processes, Technology, Markets. Edited by H. M. Eßlinger Copyright © 2009 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim

ISBN: 978-3-527-31674-8

Zeki Berk (2009) Food Process Engineering and Technology. Copyright © 2009 Elsevier Inc. All rights reserved

Binod Pokharel, Reddi Sai Satya Keerthi, Ziyad H H Abunamous (2023) Advancements in Food Processing Technologies: Enhancing Safety, Quality, and Sustainability. International Journal of Scientific Research in Engineering and Management (IJSREM) Volume: 07 Issue: 06 | June – 2023 ISSN: 2582-3930

Родионова Л.Я., Олховатов Е.А., Степавой А.В. (2018) Практикум по технологии безалкогольных и алькогольных напитков: Учебное пособие.- 2-изд. Стер. – СПб.: Издательство «Лань», 2018.–288с.:ил. Специальная литература.

http://iso9001.ge › technical-specifications-ge